luni, 2 august 2010

De ce e cerul albastru??

                                  De ce e cerul albastru? hmm…O intrebare care ma tot macina de ceva vreme asa ca am dat search pe goagal si am primit raspunsuri de la diferite persoane cu diferite cunostiinte.
Raspunsurile au fost cred in mare parte idioate dar printre acestea au fost si exceptii care au stiut de ce este cerul albastru.
                                  Inainte sa ma interesez credeam ca cerul este albastru deoarece ochii prietenei mele sunt albastrii. Prin urmare acestea au fost raspunsurile marilor astronomi si fizicieni de pe internet :

S-a tras la sorti si asta este culoarea care a iesit...
— — — — — — — — — — —–
Ca asa l-a lasat dumnezeu ca sa ne uitam noi mereu la el dar nu e numai albastru mai spre seara se face roz cu rosu si portocaliu iar noaptea se spune ca e negru dar nu e, norii sunt negri si se intuneca afara pentru ca e noapte si soarele se misca si nu mai avem lumina dar asa se vede dar el este mereu albastru.
— — — — — — — — — — —–
Penru ca ia culoarea apei.
— — — — — — — — — — —–
Doamne ce raspuns : pentru ca ia culoarea apei ,,,pentru toti ,,, apa nu are culoare.Ia culoarea cerului.
— — — — — — — — — — —–
Mi se pare destul de banal...De ce e cerul albastru? Da iarba de ce e verde?

                                   Raspunsul corect era: Moleculele din compozitia aerului sunt mai mici decat cele din compozitia norilor – diametrul lor este mic chiar si prin comparatie cu lungimea de unda a luminii. Fiecare molecula din aer, de oxigen si azot, imprastie lungimile de unda scurta ale luminii mai bine decat lungimile de unda lungi. Cand lumina solara intra in atmosfera, lungimile de unda scurta (violet, albastru sau verde) sunt mai puternic imprastiate decat lungimile de unda lunga (galben, portocaliu si mai ales rosu). Cand privim spre soare, lungimile de unda corespunzatoare culorilor violet, albastru si verde sunt imprastiate si „lovesc” ochiul din toate directiile. Deoarece ochii nostrii sunt mai sensibili la lumina albastra, aceste unde, vazute impreuna, produc senzatia de albastru, venind din toate directiile. Acesta este motivul pentru care atunci cand privim spre cer acesta pare albastru. Pamantul nu este singura planeta cu un cer colorat. Pe Marte, de exemplu, praful din aer determina culoarea rosie a cerului.